Četvorka - Plesni tečaji v Celju - PLESNA ŠOLA CELJE

Plesna šola FLAMENCO Celje
Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Plesni program
Četvorka

Četvorka, tudi KADRILJA, se je razvila iz starega francoskega plesa " COTILLON " okoli 1750 l. To je ples štirih, dveh nasproti si stoječih parov. V 18. stoletju (od leta 1740 dalje) je četvorka postajala vedno bolj zapleten ples in je začela prevzemati osnove plesov, kot so cotilloni (razlikovali so se po državah). Proti koncu 18. st. so poznali celo vrsto četvork in vsaka je imela svojo melodijo in obliko. V Franciji je bila predstavljena okrog leta 1760, v Angliji pa jo je okrog leta 1808 razširila plesalka, znana kot Miss Berry. Četvorka je bila predstavljena vojvodi Devonshireskemu in je do leta 1813 prešla v modo. V naslednjih nekaj letih se jo je naučila plesati večina višjega družbenega sloja.

Četvorka (v francoščini quadrille de contredanses) je postala živahen ples za štiri plesne pare, postavljene v kote navideznega kvadrata. Vsak posamezen par je obrnjen proti središču kvadrata. En par je bil imenovan vodilni par, ostali trije pa stranski pari. Plesno figuro je pogosto najprej zaplesal glavni par, nato so jo ponovili stranski pari. V izvirni francoski različici sta plesala le dva para, druga dva pa sta bila dodana le zato, da sta dopolnjevala kvadratno formacijo.Terminologija, ki jo uporablja četvorka, je praktično enaka baletni. Plesne slike imajo imena, kot so jeté, chassé, croisé, plié, arabesque, itd. Ko je v 19. stoletju četvorka postala še bolj popularna, so se vanjo vključile še slike, ki so vsebovale elemente valčka, vštevši caledonian, lancer, ländler, deutscher, in tako dalje. Ko se je četvorka razširila tudi v Nemčiji in v Avstriji, so glasbo zanjo začeli pisati tudi plesni skladatelji tedanjega časa, predvsem Josef Lanner in družina Strauss.V plesih, za katere je bila glasba na novo skomponirana, so imena petih delov (ali slik) ostala enaka, plesalci pa so glasbo včasih raje poslušali, kot nanjo plesali. Imena slik so:

Le Pantalon (hlače)

L’été (poletje)

La Poule (kokoš)

La Pastourelle (pastirica)

FinaleVse slike so vključevale glasbo iz obdobja 19. stoletja. Še danes je ohranjena četvorka, ki jo sestavlja 5 slik. Pleše jo poljubno št. parov ( deljivo s 4 ) tako, da si pari stojijo nasproti v dveh vrstah. Ples zahteva plesnega vodjo, ki napoveduje posamezne slike in figure. Vse do danes so se ohranile napovedi v francoščini.

Četvorko učimo na plesnih tečajih maturantov.
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni